Friday, August 3, 2012

65 Tahun Merangkak Ke Masjid

 ******************************
assalamualaikum everyone....huhu sgt minggu yg busy sekali sampai xde mase nk berblog..so malam ni me nk share kisah yg best ni...sebb me bace pon rase sebak..apetah lagi orm lain....bukan...kdg2 rase Ya Allah xbersyukur yer aku selame ni...sedagkan datuk yg lumpuh sejak lahir ni mempunyai keazaman untuk melakukan amal ibadah kerna Allah walaupon diri xsempurna....mcm mane kita yg sempurna ini????kdg2 nk melakukan amal ibadat yg edikit shj sudah berkira2...btol x???
okey meh kite renung2kn kisah ni..dan selamat beramal....

*************************************
 
65 Tahun Merangkak Ke Masjid

Syeikh Abdullah Al-Asiri yang lupuh anggota badannya sejak dilahirkan. Bukan sekadar solat subuh berjemaah tetapi setiap lima waktu solat beliau akan berulang alik ke masjid dengan merangkak.


Beliau tinggal di salah satu perkampungan terpencil di Selatan Azizia, Arab Saudi. Kini, walau pun umurnya telah mencecah tua 76 tahun ditambah dengan kecacatan tubuhnya namun


beliau masih mampu berulang alik ke masjid dengan merangkak. Beliau telah berbuat demikian selama hamper 65 tahun berulang alik untuk solat berjemaah di masjid di tempatnya.

Beliaulah sebenarnya “Ar-Rijal” yang disebutkan oleh Allah dan Rasulnya saw yang syarat terhasil sifat ini dengan sentiasa hati “mualaqul bil masaajid” terpaut pada masjid.


Semoga Allah swt memberi kekuatan bagi kita untuk istiqamah di dalam melaksanakan solat lima waktu dengan berjemaah. Insyaallah.


**Renung sejenak diri kita, sempurna sifat fizikal dari atas ke bawah… tetapi adakah kita menyahut seruan untuk ke rumah Allah setiap kali azan dilaungkan. Kita mempunyai kenderaan untuk kemana shj.. tetapi brp kali kenderaan kita itu menghantar kita ke rumah Allah… bandingkan nikmat yg Allah beri pada kita dgn Syeikh Abdullah Al-Asiri, tidakkah kita seharusnya lebih bersyukur**


Dan sesungguhnya Kami telah menetapkan kamu (dan memberi kuasa) dibumi, dan Kami jadikan untuk kamu padanya (berbagai jalan) penghidupan (supaya kamu bersyukur, tetapi) amat SEDIKIT kamu yang bersyukur. ** Al A’raf :10..

mudah2an kita adalah di antara yang sedikit itu

No comments:

Post a Comment